2012. augusztus 28., kedd

Kandalló

Már egy éve töröm a fejem azon, hogy kandallót szeretnék. Persze panellakásba rendes, tűzteres kandallót építeni nem lehet, de én rendkívül kompromisszumkész vagyok.:) Így tavaly, Karácsony előtt egy héttel megvettük az elektromos kandallónkat. 
És jött a dilemma: építsünk téglából/kőből köré keretet? Vagy gipszkartonból, faborítással? Vagy legyen egyszerűen fából?
És a színe? Megannyi kérdés, sok-sok eldönteni való...
Karácsonykor már az volt a szívfájdalmam, hogy nem lesz készen, pedig milyen jól néznének ki rajta a zoknik!:) Aztán belenyugodtam, jobb nem elsietni, és jobb az Ünnep előtti utolsó pillanatban nem felforgatni a lakást. Így egy időre lekerült a listám éléről a kandalló-kérdés.

No, de lassan közeledik az ősz. Közeledik a Halloween, aztán a Karácsony újra... És esetleg még egy nyári dekoráció is beleférne, ha megvolna a keret... Tengerpart volna a témája... Fejben minden összeállt.:)
Döntöttünk: fakeret, fehér, hagyományos, nem csicsás, a párkány pedig rusztikus, mint egy gerenda, pácolva, mondjuk diószín páccal.

Hívtam egy ismerős által ajánlott asztalost, de mikor elmondtam, mit szeretnék, először csak gyanakodva nézett rám, majd, mikor ott tartottam, hogy tömörfa, fehérre festve, nem bírta tovább, és kifejtette álláspontját, miszerint a fát nem festjük fehérre(!), maximum pácoljuk, és pont. Ha fehéret akarok, akkor felesleges tömörfából. Itt be is fejeztük a társalgást, és nekiláttam másik asztalost keresni. És megtaláltam! Semmire nem mondta, hogy nem lehet, nem nézett rám, mint egy dilisre, sőőőőt, neki is voltak olyan ötletei, amikre nem is értem, hogy miért nem gondoltam.:) Egy hét múlva készen volt a tömörfa váz, és néhány óra alatt össze is rakta a helyén. 

Félkészen (át kellett rakni a lambériát is):

Ezt pedig csak azért, hogy le tudjam fotózni, milyen is lesz (kb fél órával azelőtt, hogy elkészült, de már nem bííííírtam ki...:)):


Olyan kép nem készült, amikor már össze van rakva, és még nincs rápakolva, mert a rápakolás nagyon gyorsan megvolt: konkrétan ott álltam a cuccal, és mikor készen lett, már tettem is rá mindent.:) Mikor végeztem, így nézett ki:


Már ilyen állapotában is imádtam!
A mellette lévő sittkupacot ne nézzétek, fontosabb dolgom volt a söprésnél!:)

Ezután nagy szívfájdalmamra le kellett pakolnunk, és nekiláttam befesteni a drágát. Persze alig száradt meg, máris újra rákerült minden:


Hab a tortán, hogy végül az egész nappalit átrendeztem miatta... Ha találok előtte-képeket, mutatom majd.

És ma reggelig volt csak rajta a tengerparti témájú cucc.... Ez a következő bejegyzés témája.:)

4 megjegyzés:

  1. hogy Neked mik vannak? szuper!!!:) egyszer én is szeretnék majd kandallót(sóhaj)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi, ne törd a fejed, vágj bele.:) Nálatok "rendes" kandalló is lehet, ugye? Az még sokkal jobb... Nálunk nem a fűtés lesz az elsődleges (bár két fokozatban képes fűteni is a láng funkció mellett), hanem a fíling.:) Azért biztosan befűtünk majd télen néha, de nem lesz rendszer belőle, az tuti. Most elég, hogy ránézek, és ANNYIRA tetszik!:)

      Törlés
  2. hát ez tényleg bonyolultabb, mint a képkeretem.... Nagyon jó!!!! Az elektromos kandallóbetétet honnan vettétek? Van egy munkánk, ahova pont ilyet keresek...Eddig csak rondákat láttam, de a Tietek tökéletes!!
    Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Kriszta!
      Kösziiii!:) Én meg a tiédtől varázsolódtam el teljesen, már az ötlet is csodás... És persze a megvalósítás is.:)
      A kandallóbetét a Baumaxból van, mi is sokáig nézelődtünk, hogy ne legyen nagyon mű kinézete a fahasábos résznek... Ráadásul nem volt drága sem (30000 körül rémlik). Két fokozatú fűtést tud és van csak láng funkciója is.
      Vica

      Törlés